До уваги керівників підприємств

Управління економічного розвитку міської ради нагадує, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» внесені зміни, зокрема до статті 66 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Зазначеними змінами передбачені перехідні періоди щодо розробки, введення в дію та застосування постійно діючих процедур (процесів), що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках виробництва та обігу харчових продуктів (НАССР).

Так НАССР в обов’язковому порядку необхідно було запровадити до:

- 20 вересня 2017 року – на потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження¨(необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, у тому числі свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їх похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною).

Таким чином першими мали виконати вищезазначені вимоги підприємства з високим ступенем ризику, чия продукція містить активні компоненти тваринного походження. Зокрема, бійні, молокозаводи та підприємства з переробки й виробництва м’яса.

- 20 вересня 2018 року – на потужностях, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження; (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції).

- 20 вересня 2019 року – на малих потужностях.

При цьому законодавством вимагається не тільки  запровадити вказану систему, а й забезпечити її дію.

За невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР передбачена відповідальність у вигляді штрафу:

- юридичні особи – у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат (96 000 – 240 000 грн.);

- фізичні особи – підприємці – у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (9 600 – 48 000 грн.) та зупинення роботи потужності.

Враховуючи викладене, інформуємо про можливі перевірки підприємств Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба), при цьому державні аудитори з проведення аудиту постійно діючих процедур, що засновані на принципах НАССР наділені широким колом прав:

- доступ до всіх будівель потужності;

- доступ до всієї документації, навіть «секретної»;

- відбір проб;

- оцінка (виробництва, протоколів/журналів, процедур, навчання, методу відбору проб, тощо)

- накладення адміністративного стягнення;

- зупинення виробництва в окремих цехах;

- зупинення виробництва повністю;

- ініціювання припинення експлуатаційного дозволу.

Згідно з пунктом 2 статті 12 розділу 3 вищевказаного Закону України перевірки проводяться без попередження!