Нагадуємо херсонцям правила безпеки при вживанні грибів

Жовт. 21 2019 | Управління громадських зв'язків Херсонської міської ради

За даними Херсонського міського районного відділу ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України», у жовтні вже зареєстровано декілька випадків отруєння грибами. Усі постраждалі збирали гриби в Олешківському лісі та лісосмугах Херсона.

Причини отруєнь:

· вживання отруйних грибів;

· неправильне приготування умовно їстівних грибів;

· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Зверніть увагу на основні симптоми отруєннянудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.Перші ознаки отруєння з’являються через 1 – 4 години після вживання грибів.

 Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуємо дотримуватися правил безпеки:

1.Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, спеціалізованих кіосках, теплицях), уникайте стихійних ринків.

2.Збирайте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби: поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

3.Перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні та нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте.

4.Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

5.Гриби (зеленушка, дубовик та інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння організму людини.

6.Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково підлягають термічній обробці (кип’ятіння) протягом 10 – 15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами:

негайно промийте шлунок: випийте 1 – 1,5 літрів кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки для того, аби викликати блювоту;

- постраждалого треба укласти, зігріти ноги, дати випити багато рідини (чай, вода);

- викликати швидку медичну допомогу за тел.:«103», оскільки стан може погіршитися.

Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.