Основні правила безпеки для запобігання отруєнню грибами

Жовт. 7 2020 | Управління громадських зв'язків Херсонської міської ради

Відділ з питань цивільного захисту м. Херсона міської ради нагадує мешканцям міста про необхідність дотримання основних правил безпеки для запобігання отруєння грибами:

- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, спеціалізованих кіосках, теплицях), уникайте стихійних ринків;

- збирайте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

- не збирайте: поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках; невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточені оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; пластинчаті гриби, гриби, що схожі на отруйні; «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

- перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні та нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

Гриби (зеленушка, дубовик та інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, у взаємодії з алкогольними напоями отрута розчиняється та викликає отруєння організму людини.

Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання – ботулізм.

Гриби, які довго зберігалися, обов’язково підлягають термічній обробці (кип’ятіння) протягом 10 – 15 хвилин.

Симптоми отруєння: підвищення температури тіла, слабкість, нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку.

Перша допомога при отруєнні грибами:
- зверніться за медичною допомогою за тел.: «103»;
- якнайшвидше промийте шлунок: випийте 1 – 1,5 літрів води або блідо-рожевого розчину марганцівки, необхідно викликати блювоту, процедуру слід повторювати декілька разів. Після цього рекомендується випити прохолодного міцного чаю;
- приймати будь-які лікарські засоби, їжу та спиртні напої забороняється, бо це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику.